[Tips] Rahsia Personaliti : Antara Potensi Diri Dan Kerjaya Pilihan

0 14

Ruangan ini membincangkan empat personaliti lain iaitu keusahawanan, sosial, artistik dan konvensional seperti yang disarankan oleh Teori Holland (1958).

Holland dengan jelas menganalisis keperluan pekerjaan, seterusnya membantu mencari titik pertemuan antara potensi diri anda dengan kerjaya yang sesuai.

Analisis diri ini sangat penting kerana dapat membantu anda mengenali personaliti diri seterusnya mampu menyesuaikan dengan kerjaya yang menjadi minat diri.

1. Keusahawanan

Individu jenis ini mempunyai semangat keusahawanan yang tinggi dalam bidang berkaitan pengurusan dan perniagaan. Mereka lazimnya mampu memujuk orang lain dengan menggunakan kemahiran lisan yang baik.

Menariknya, individu jenis ini suka berurusan sama ada dengan data mahupun manusia dan jika boleh, akan mencari prestij dan kedudukan di mana saja.

* Ciri personaliti:

Persuasif, bertenaga, bersosial, suka cabaran, bercita-cita tinggi, suka ambil risiko, agresif, memujuk, cergas, ekstrovert, bersungguh-sungguh, suka berbahas, yakin, mempengaruhi, interpersonal yang baik, kebolehan memimpin, menonjolkan diri, pentingkan diri, maskulin dan bermotivasi.

* Bidang pekerjaan yang sesuai:

Hospitaliti, pelancongan, perhotelan, komunikasi, perbankan, pelaburan, kewartawanan, undang-undang, sains politik, pemasaran, pengiklanan, pengurusan, pentadbiran, perniagaan, insurans, penerbitan, penilaian dan keusahawanan.

* Bidang pengajian:

Pengurusan hospitaliti, pelancongan, rekreasi, perhotelan, komunikasi, pengurusan dan pentadbiran, pemasaran, perniagaan, undang-undang, sains politik, sains aktuari, pengiklanan dan kewartawanan.

2. Sosial

Jenis personaliti ini terdiri daripada individu yang suka berurusan dengan orang ramai. Mereka sangat menginginkan hubungan interpersonal namun, cuba untuk tidak cenderung ke arah aktiviti berbentuk intelektual atau fizikal yang intensif.

* Ciri personaliti:

Menolong, memberitahu, mengajar, memberi inspirasi, membimbing, memberi khidmat, rasional, bijaksana, ambil berat, memujuk, prihatin, bertanggungjawab, peramah, penyabar, baik hati, riang, ekstrovert, memahami orang lain, suka bergaul serta pemurah.

* Bidang pekerjaan yang sesuai:

Hospitaliti, pelancongan, perhubungan awam, kaunseling, terapi, perkhidmatan pelanggan, psikiatri, sosiologi, pendidikan, politik, kejururawatan, pengacaraan, pramugari dan diplomatik.

* Bidang pengajian:

Pengurusan hospitaliti, pengurusan pelancongan, komunikasi, perhubungan awam, kaunseling, pengurusan perkhidmatan, sains sosial, pentadbiran, pendidikan, kejururawatan, pengurusan acara, sains politik dan pengurusan sumber manusia.

3. Artistik

Individu jenis ini berkebolehan mencipta sesuatu karya seperti sajak, muzik, lukisan atau ukiran menarik hasil daripada bakat yang ada.

Mereka ialah pencipta yang mahu berurusan dengan idea dan manusia. Bagi mereka ekspresi diri sangat bernilai dan lazimnya tidak menyenangi kehidupan yang berstruktur dan terurus.

* Ciri personaliti:

Kompleks, asli, mengikut gerak hati, bebas, penuh perasaan, kreatif, sensitif, imaginatif, banyak idea, lembut, fleksibel, tergesa-gesa, berpendirian, suka bersendirian, terbuka dan idealistik.

* Bidang pekerjaan yang sesuai:

Seni bina, reka bentuk dalaman, reka grafik, kewartawanan, komunikasi, pengiklanan, persembahan tarian, pemasaran, pendidikan bahasa dan sastera, muzik, perekaan fesyen, penulisan skrip, lukisan dan lakonan.

* Bidang pengajian:

Seni bina, seni lukis, seni reka, reka bentuk dalaman, reka grafik, fesyen komunikasi, kesusasteraan, kebudayaan, muzik, bahasa, sastera dan seni lakon.

4. Konvensional

Personaliti konvensional adalah jenis terurus dan sistematik dalam pekerjaan yang dilakukan. Mereka lebih berminat berurusan dengan data dan situasi.

Selain itu, suka menurut arahan dan mempunyai kawalan diri yang kuat di samping suka kepada persekitaran yang terurus.

* Ciri personaliti:

Berhati-hati, patuh, konservatif, berhemat, kawalan diri, berstruktur, jujur, kemas, cekap, sopan, teliti, tekun, bersungguh-sungguh, suka mempertahankan diri, bijak sesuaikan diri, mendesak, tegas, praktikal, disiplin dan terancang.


* Bidang pekerjaan yang sesuai:

Aktuari, pentadbiran, perbankan, kejuruteraan, kewangan, teknologi maklumat, ukur bahan, akauntan, editor, pengurusan, perpustakaan, kewartawanan, pengauditan dan statistik.

* Bidang pengajian:

Sains aktuari, perbankan, kejuruteraan, kewangan, pengurusan, pentadbiran perniagaan, teknologi maklumat, ukur bahan, perakaunan, kewartawanan, pengurusan, sains perpustakaan, pengauditan dan statistik.

Leave your vote

30 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Hey there!

or

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

    Processing files…