Oh! Media Network >> Melatah Apabila Dikritik?

0 14
ni aku nak suggest/tolong promote untuk korang..
like dan “lihat” sendiri..



Assalamualikum..!

Anda kenal Oh! Media? siapa tak kenal kan dengan Oh! Media yang memang popular dekat Facebook tuh.. kali ni aku rasa macam nak bercerita tentang Oh! Media ni pulak.. sebab apa? ni nak kasi tau dekat anda semua.. pada yang dah lama follow dekat Oh! Media ni mesti paham kenapa tajuk entry aku kali ini macam itu.. Sejak kebelakangan ini, (actually, dah lama dah cuma kali ini makin teruk je aku tengok) aku tengok bahasa yang diaorang keluarkan dekat status ataupun dekat gamba ke apa, ada je yang slekkk aku tengok.. 

Cuba korang check tengok!! (confirmmmm tak ada dahhh) sebab apa? ofcourse la dorang dah tukar kepada status baru lepas kena sound dengan ramai orang dekat situ.. lepas tu buat-buat macam tak ada pape je yang salah dorang buat.. hello!! apa kes?? malu sudah ke?? bukan sekali dah diaorang buat, banyak kali dah..

dari last year lagi aku duk usha n follow je Oh! Media ni.. kekadang info yang dorang sampaikan ada gunanya  yang aku baca/untuk ingat.. tapi kekadang ada yang terlebih over plak oleh sesetengah staff Oh! Media ni.. lelebih macam mana? cuba tengok dekat album photo diaorang, especially tentang no plate kereta semua tu.. kalau dulu, ada info ataupun gamba yang diaorang post yakni lebih kepada mengaibkan owner kenderaan berkenaan (walaupun kita/diaorang pun tak kenal owner tu sendiri), diorang memang lupa atau terlupa atau sengaja terlupa untuk kaburkan no plate kereta yang diorang postkan itu.. now dah tak ada dah, maybe lepas kena sound jugak dengan fans lain..

macam dalam entry yang di buat oleh saudara Soutul Mujahid berkenaan entry beliau yang bertajuk Apa Nak Jadi Dengan Oh! Media? .. aku share sikit apa yang ditulis oleh saudara Soutul Mujahid ni :

Siapa tak kenal Oh! Media? Oh! Media merupakan sebuah media internet yang sangat popular di Malaysia akhir-akhir ini. Oh! Media sangat tidak asing bagi golongan muda di Malaysia. 

Namun, sedarkah anda, Oh! Media ini adalah pengamal idea-idea kebebasan.Mereka bebas untuk menyiarkan apa sahaja yang mereka miliki dan apa sahaja yang mereka suka. 

Malangnya, pengamal idea kebebasan itu adalah seorang muslim. Adakah seorang muslim itu bebas melakukan apa sahaja? TIDAK! Kerana seseorang muslim itu terikat dengan hukum syarak yang telah dimaktubkan oleh Allah SWT, iaitu: HARAM, WAJIB, SUNAT, HARUS, MAKRUH. 

Idea kebebasan mereka semakin terselah apabila Oh! Media sendiri telah mempunyai fan page di facebook.Keadaan ini membuatkan mereka lebih rakus untuk melontarkan kebebasan-kebebasan mereka. 

Lebih menyakitkan hati, mereka ini suka menyiarkan gambar-gambar yang mengusik sensitiviti masyarakat. Mereka tidak meletakkan diri mereka di tempat yang sepatutnya. Antara gambar yang mereka suka untuk siarkan adalah seperti gambar orang mati, gambar kereta orang, dan gambar-gambar yang memalukan pihak lain. 

Dan antara isu hangat kini, pihak Oh! Media menyiarkan gambar di facebook mereka, sebuah kereta Proton Wira yang ‘mengaku’ Mitsubishi Lancer tanpa mengaburkan terlebih dahulu nombor plat kereta tersebut secara langsung telah memalukan pemilik kereta tersebut. Perbuatan ini telah mengakibatkan ketidakpuasan hati ramai pihak. Kalau ya pun nak siarkan gambar tu, apa salahnya pihak Oh! Media mengaburkan terlebih dahulu imej itu? 

Inilah kebobrokan idea kebebasan. Mereka bebas melakukan apa sahaja yang mereka mahu tanpa mengira perasaan orang lain. Lebih malang lagi, pihak Oh! Media mempertahankan idea kebebasan ini setelah ‘berjaya’ memalukan orang lain. 

Kepada Oh! Media, sedarlah sikit tentang status anda sebagai muslim. Anda tidak bebas melakukan apa sahaja. Apa yang anda lakukan adalah untuk populariti website anda? Populariti tidak kekal hingga akhirat!

Gitulah sedikit sebanyak tentang entry saudara Soutul Mujahid itu.. kalau nak baca balik, Klik >> Apa Nak Jadi Dengan Oh! Media? 

ish ish ish.. apa nak jadi? aku dekat sini bukan nak kondemkan Oh! Media tapi just nak tegur.. makin lama makin meluat plak aku tengok cara korang semua dekat Facebook tu.. makin teruk je aku tengok! memang aku salute korang coz dah ada community yang besar dekat Facebook tu, tapi abang, kakak, brader, sister sekalian gunakanlah bahasa yang ok dan elok yer.. lagipun aku tengok dekat Fan Page Oh! Media tu, kebanyakkan budak-budak jer.. yakni dalam erti kata lain ‘setiap kali Oh! Media update status, mesti ada “im 1st” adehhh.. aku tak salahkan itu dekat korang, coz itu datangnya dari fans korang sendiri.. tapi kalau tengok la kebanyakkan komen yang datangnya dari fans Oh! Media, banyak datangnya dari “kategori” begitulah.. huhuhu

tapi aku rasa macam ada sumthing lagi aku tak tunjuk.. nak tau apa? yang ini.. >>
dalam lebih kurang jam nak menunjukkan pukul 3 pagi, adalah staff Oh! Media Network ni meng’upload’ gambar tentang “KLCC Tutup Lampu”.. adehhh itu tak ada hal lagi bagi aku, yelah aku tau niat baik diaorang nak tunjuk dekat fans diaorang yang belum pernah jejak kaki ke KLCC tu lagi.. itu no hal punya.. tapi nak dijadikan cerita, ayat 1st diaorang time update status tentang gamba KLCC mula-mula tu.. (sekarang dah tukar la kepada tajuk KLCC Pada Jam 12 Tengah Malam) lebih kurang gini la, aku lupa sikit “Pemandangan KLCC ketika Lampu ditutup kepada mereka yang belum pernah lihat “sungguh kesian” .. what the hell brader/sister?? korang ingat semua orang suka ke dengan status korang mula2 tuh, “sungguh kesian”??  kenapa aku melenting? phewww!! bukan semua orang suka dengan cara u guys beb!!

korang peduli apa? aku pun leh cakap, aku pun peduli apa! tapi aku peduli coz korang bukan jujur pada diri sendiri pun.. bila orang kritik/komen pasal status korang tu, korang DELETE!! diulangi, DELETE ok! huhhh! lepas tu paling best n aku salute sangat dekat dorang ni bila dah salah, delete komen orang lepas tu ban terusss! dasyattt sungguh! korang tak boleh terima kritikan ke?? kalau tak boleh terima kritikan, maknanya korang tak boleh pergi jauh la.. macam ilmuan ataupun guru-guru kita semua ada berpesan, kalau tak boleh terima kritikan, maknanya masih KATAK DIBAWAH TEMPURUNG lagi la.. susah nak mengaku/menerima kritikan orang lain.. dengan cara delete/ban terus orang yang komen/kritik dekat Oh! Media Fan Page tu.. (opsssssssss, lupa la.. fans dah ratusan ribu, mana nak amik kisah orang kritik kan?) 

aku ada buat screenshot/copy sikit tentang apa yang berlaku..

Pemandangan KLCC di waktu malam sehingga lampunya ditutup. Hari ni dia tutup lambat sikit lebih kurang jam 12:20 pagi macam tu.. Menyesal tak bawa tripod. Hehe.

Like · Dislike

  • 213 people like this.
    • Max Dean tgk kt tv pun blh.. Huhu

      2 hours ago · Like
    • Lemon Ice sgt2 cantikkk………………

      2 hours ago · Like
    • Daniel Alves thanks!

      2 hours ago · Like
    • Iqbal Hakimi Tahir haha..aku tak pernah jejak kaki kat klcc..terharu dapat tgk gambar ni..sobs..sobs..nice pic .. =D

      2 hours ago · Like ·  4 people
    • Haz Issac sebbek dah tukar status.. perli org kesian plak.. adehh

      2 hours ago · Like ·  4 people
    • Syazwan Ibrahim i love ohmedia! gitu

      2 hours ago · Like
    • Payed Nazri klcc kat mane?

      2 hours ago · Like ·  1 person
    • Seg Biru hehehe…insaAllah akan jejak kaki nti….

      2 hours ago · Like
    • Keisuke Kun cantekk

      2 hours ago · Like
    • Noor Farah cantek semua gambar2 ni. LIKE!!!

      2 hours ago · Like
    • Aizat Hisamudin oh media kaki rayau mlam~

      2 hours ago · Like
    • Daphnie Manja very nice pic

      2 hours ago · Like
    • Honey Sweet Keindahan mlm mgg cntik.!!..

      2 hours ago · Like
    • Alferez Taj Al-Din uihhhhhh…..tinggi benor ye dok klcc nih…jenuh mendongak kelangit nuh!! cantikkk bebenor dgn lampu nye! maaf la..teman nih xpenah nengok klcc nih,duduk kampong jek..cantik juge ye..=)

      2 hours ago · Like ·  7 people
    • Mirul Miller Ayat x blh bla… Apa yg tutup lampunya???

      2 hours ago · Like
    • Syam Zahar kt mne ney ??

      2 hours ago · Like
    • Syazwan Ibrahim dkt kedah nii

      2 hours ago · Like ·  1 person
    • Eyla Cinta Lollipopink Klcc ler

      2 hours ago · Like
    • Oh! Media itu pun nak dijadikan isu… =.=’ kan dah tukar tu nak menjaga sensitiviti.. x perlu dipertikai lagi.. maaf kalau ada yg terasa dgn ayat caption sebelum ini.. tq

      about an hour ago · Like ·  2 people
    • Amiey White oooooooooo klcc ^^

      about an hour ago · Like
    • Wafi Syakir Abdul Aziz harini klcc tutup lampu lambat…td otw kuar plus sg besi lepas 12am lampu blum padammmm:)

      about an hour ago · Like

dah baca? kalau korang nak tau, sebelum komen aku yang “sebbek dah tukar status. perli orang kesian plak” tuuu.. ada beberapa orang yang dah kritik dah Oh! Media dengan ayat yang dorang update 1st sekali tu.. ish ish ish! aku tak tau apa dah jadi dekat beberapa orang yang komen/kritik tentang status Oh! Media tu.. status confirm2 dah delete.. yelah, macam aku cakap, dorang ni bukan leh terima kritikan.. adehlaaaa.. tapi aku agak, confirmmmmmmmmmmmmm beberapa orang yang kritik/komen tu kena ban terussssssssss!! macam aku kena dengan akaun aku lagi satu.. baru kritik sekali dua, terus kena ban.. apa korang tak berani ke nak jawap balik pertanyaan aku? sebaliknya korang delete komen n ban terus id aku.. lepas tu aku terus tak amik port pasal Oh! Media ni.. aku perhati je dari jauh sampai la tadi aku rasa macam nak kritik balik je apa yang dorang update.. adehhh

Lepas dah ada orang kritik dorang tentang status tu, komen yang meng”kritik” dorang delete n then terhasilah status baru seperti di bawah : >>>

Pemandangan KLCC di waktu malam sehingga lampunya ditutup. Hari ni dia tutup lambat sikit lebih kurang jam 12:20 pagi macam tu.. Menyesal tak bawa tripod. Hehe.

2 hours ago · Like · Dislike ·  · Share

lepas dari delete komen2 orang yang menegur/kritik dorang, maka dengan selambanya dorang keluarkan macam ni plak..  hehehe

  • Eyla Cinta Lollipopink Klcc ler

    2 hours ago · Like
  • Oh! Media itu pun nak dijadikan isu… =.=’ kan dah tukar tu nak menjaga sensitiviti.. x perlu dipertikai lagi.. maaf kalau ada yg terasa dgn ayat caption sebelum ini.. tq

    about an hour ago · Like ·  2 people
  • Amiey White oooooooooo klcc ^^

    about an hour ago · Like

bagi aku, simple jer.. hehehe korang baik lepas dah delete komen/kritikan yang dah dilemparkan dekat korang.. funny la u guys!! hehehe saluteeeee derrr!!

Sepandai-panai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah jugak. Entry nih takde kaitan dengan tupai ataupun spesis binatang yang lain. Ada kaitan dengan manusia jugak. Ye lah, bila binatang buat silap, orang takkan kata pape. Tapi bila manusia yang buat silap, terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Bila korang teengok sendiri gambar tuh, korang nilai la sendiri. Hai OH!Media, dah pandai ye korang???

hahh, apa pulak ayat kat atas ni? haa, itu adalah antara petikan daripada saudara Jebat Malaya punya entry..

ada lagi kes?? pergghh! korang memang pemes la Oh! Media.. dasyat sungguh korang kan..

Aku ni memang la fan oh media. Blog khai tuh daripada awal sampai habis aku baca. Memang sangat-sangat best tak boleh berhenti bila baca. Tapi bila dah jadi camni, hmmm…. Post nih Oh! Media dah delete dah, so memang takkan jumpa kalau korang search… Mungkin nih bukan khai yang tulis, tapi apa aku kisah. Menda betul aku cakap la. 

Aku punya la minat dengan OH!Media nih sampai aku buat satu entry pasal website terhebat yang gunakan nama Khai. ( mengeluh ). Ya, blog aku bukan macam blog bawah OH!Media traffik tinggi orang masuk selalu. Aku punya baru buat, baru belajar, kat Alexa pun tak da data, tapi bila korang tulis camtu, orang pun meluat. Kalau korang sempat tengok post nih, rata-rata pengguna bidas ohmedia. Haizzz.. 

Lepas diorang delete post nih, diorang repost balik tapi tulis ok la sikit. Lepas tu orang maki jugak. Well, biasa la makian kat dunia internet kan. Dah diorang repost, aku tulis
weh korang.. jangan risau…. aku dah screenshot post tadi…

korang memang suka buat hal la kan? itu lah aku cakap, korang memang tak boleh terima kritikan daripada orang lain.. adehhh!! tak ke mana la derrr! kalau korang nak baca entry saudara Jebat Malaya ni, siler klik dekat >> Oh! Media Buat Kesilapan Besar!  aku nasihatkan dekat korang, amik posisi yang baik untuk baca entry berkenaan coz panjang tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu komen yang diberikan oleh bloggers lain dekat entry saudara Jebat Malaya tu.. hehehe

apa yang aku boleh cakap, Oh! Media Network. semoga succes sentiasa! ingatlah brader, sister, abang, kakak semua.. POPULARITI macam saudara Soutul Mujahid cakap tu, tak kemana kalau tak boleh terima kritikan dari orang lain..



p/s : 
1st) Jebat Malaya, Soutul Mujahid jom kita mintak Khai Unbannned Id FB kita balik.. nak jugak komen-komen.. ahaksssss (teringat arwah nenek aku pesan, “kau dah besar nanti (now dah besar) jangan cepat melatah, nanti hati tak senang) 


2nd) bukan adik beradik kepada Oh! Media Network ..


3rd)sudah keluar dari Oh! Media Network, tarik diri sudah! UNLIKE! yeah!

Leave your vote

30 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe to our newsletter
Subscribe to our newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Hey there!

or

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot your password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Close
of

    Processing files…