[Gambar] 10 Jenis Kelawar Yang Aneh Sukar Ditemui


Kelawar telah sekian lama mengangkat cerita-cerita seram (kelawar dracula atau pontianak), mitos dan salah faham (seperti kebutaan). Kelawar mempunyai banyak bentuk dan ukuran dan merupakan makhluk yang sangat menarik dan unik. Senarai di bawah ini adalah senarai sepuluh kelawar paling jarang ditemui di sekitar kita.

10 - Kelawar Visor (Visored Bat)

Kelawar Visor
Foto kredit: uglyoverload.blogspot.com
Spesis yang baru ditemui di Bolivia, Brazil, Colombia, Peru, Ecuador dan Venezuela, Kelawar Visor (Sphaeronycteris toxophyllum) dinamakan sempena penonjolan yang melekat pada muncungnya. Agaknya boleh bersaing dengan Kelawar Hantu seperti spesis di bawah ini.


9 - Kelawar Hantu (Ghost Bat)

Kelawar Hantu
Kelawar berbulu putih ini ditemui di dalam hutan hujan tropika dari Mexico ke Brazil, dan juga di Pulau Trinidad, di Caribbean. Ia adalah haiwan yang hidup menyendiri, yang menghabiskan siang hari bersarang di bawah daun palma, dan kemudian terbang tinggi di malam hari, memburu rama-rama dan serangga terbang lain.


8 - Kelawar Chapin (Chapin’s Bat)

Kelawar
Kelawar ini mempunyai 'rambut' yang aneh seperti jambul atau rambut punk. Kelawar jantan mengeluarkan bau aneh untuk menarik perhatian betina ketika musim mengawan. Mereka makan serangga dan hidup di dalam hutan hujan Afrika Tengah.


7 - Kelawar Bermuka Kedut (Wrinkle Faced Bat)

Kelawar Bermuka Kedut
Spesis pemakan buah ini ditemui di Mexico dan Amerika Tengah, di mana ia dikenali sebagai 'Murcielago viejito' (kelawar orang tua) atau 'Murcielago zopilote' (Kelawar kondor), kerana mukanya agak terbuka dan keriput. Mereka mempunyai lipatan besar kulit yang mereka gunakan sebagai topeng untuk menutup wajah mereka ketika mereka tidur.


6 - Kelawar Bertelinga Besar (Big Eared Bat)

Kelawar Bertelinga Besar
Kelawar terbang ini memakan serangga terbang, seperti kelawar lain, dengan menggunakan 'echolocation' untuk mencari mangsanya, telinga besar mereka memberi mereka pendengaran jauh lebih baik daripada kelawar bertelinga kecil. Mereka mempunyai genera pelbagai dan ditemui di banyak bahagian dunia.


5 - Kelawar Pemancing Ikan (Fishing Bat)

Kelawar Pemancing Ikan
Kelawar besar ini hidup di Mexico, Amerika Tengah dan Selatan dan kebanyakannya memakan ikan. Menggunakan kaki panjang mencakar untuk mengambil ikan di permukaan air dan kemudian memakan melalui sayapnya, yang relatif lebih kecil dari jenis Fishing Bat adalah Lesser Fishing Bat yang makanannya adalah serangga air.


4 - Kelawar Bermuka Hantu (Ghost Faced Bat)

Kelawar Bermuka Hantu
Kelawar Bermuka Hantu banyak tersebar di Dunia Baru, dari Amerika Syarikat selatan hingga Peru. Mereka nyaris tidak berhidung, mempunyai flap kulit aneh yang keras di wajah mereka dan dahi yang sangat menonjol yang memberi mereka penampilan sangat aneh. Mereka makan serangga nokturnal.


3 - Kelawar Kaki Pelekat (Sucker Footed Bat)

Kelawar Kaki Pelekat
Kelawar ini, endemik pada Madagascar, dianggarkan menggunakan cawan penyedut pada sayapnya dan pergelangan kaki untuk bergantungan pada daun palma dan permukaan halus lain.

Hari ini diketahui bahawa mereka tidak menggunakan tenaga hisap, melainkan lekatan, dengan menghasilkan bahan melekit yang bertindak seperti gam sama seperti lekatan yang ditemui pada katak pokok dan salamander.


2 - Kelawar Buah Berhidung Tiub (Tube Nosed Fruit Bat)

Kelawar Buah Berhidung Tiub
Ditemui di dalam hutan hujan Filipina, kelawar ini adalah haiwan hampir pupus kritikal, mempunyai salah satu wajah teraneh di antara mamalia. Ditemui pada tahun 1984, spesis ini terkenal dengan hidung yang aneh berbentuk tiub dan jalur di bahagian belakang (kelawar amat sedikit berjalur). Biasanya mereka makan pepijat pada pokok ara dan buah-buahan lain tetapi boleh makan serangga kadang-kadang.1 - Kelawar Berkepala Tukul (Hammer Headed Bat)

Kelawar Berkepala Tukul
Ditemui di dalam hutan hujan Afrika, kelawar besar ini mendapatkan namanya kerana bentuk kepalanya, yang besar juga aneh, tapi ini hanya pada yang jantan. Sebahagian besar thorax kelawar jantan adalah ruang untuk bergema yang membolehkan mereka untuk menghasilkan suara yang sangat keras untuk menarik kelawar betina. Mereka memakan buah-buahan dan, kadang-kadang, haiwan lain.